ΤΟ ΜΥΘΙΚΟ ''ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ''

ΣΤΑ ΚΑΣΤΡΙΑ ΑΧΑΪΑΣ

έχει κάτι το αποκλειστικά δικό του, που δεν υπάρχει σε άλλα γνωστά σπήλαια

Επισκευτείτε το σπήλαιο

Λυσιππη, Ιφινοη και Ιφιανασσα

Οι κόρες του βασιλιά της Τίρυνθας Προίτου και ο μύθος του σπηλαίου.

Διαβάστε για το μύθο

Ενα σπανιο

δημιουργημα της φυσης

με μυστηριώδεις στοές και παράξενους σταλακτιτικούς σχηματισμούς.

Γεωλογία - Μορφολογία

σημαντικα ανθρωπολογικα

και αρχαιολογικα ευρηματα

Απολιθωμένα οστά ανθρώπου και ζώων, μεταξύ των οποίων και ιπποπόταμου!

Δείτε το Μουσείο

ενα πετρινο δασος

γεματο εκπληξεις

που προκαλεί τη φαντασία να δημιουργήσει τις δικές της εικόνες.

Δείτε φωτογραφίες

ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ

ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ

Μικρές και μεγαλύτερες λίμνες, διαδέχονται η μία την άλλη.

Δείτε φωτογραφίες
Σπήλαιο των Λιμών Δήμος Καλαβρύτων

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Τα Καλάβρυτα και η γύρω περιοχή αποτελούν τουριστικό θέρετρο για όλες τις εποχές του χρόνου.

Περισσοτερα...

ΠΩΣ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ

ΠΩΣ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ

Το "Σπήλαιο των λιμνών" βρίσκεται στο χωριό Καστριά της Αχαΐας 17 χλμ. από τα ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ.

Περισσοτερα...

ΝΕΑ & ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ

ΝΕΑ & ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Ειδικές προσφορές, εκδηλώσεις και άλλα ενδιαφέροντα νέα που αφορούν το σπήλαιο αλλά και την ευρύτερη περιοχή

Περισσοτερα...

links

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Χιονοδρομικό κέντρο, Μουσείο ολοκαυτώματος, Οδοντοτός, Ι.Μ. Καλαβρύτων & Αιγιαλείας, Χρήσιμα τηλέφωνα

Περισσοτερα...


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Το "Σπήλαιο των Λιμνών" παρουσιάζει παλαιοντολογικό και βιοσπηλαιολογικό ενδιαφέρον
καθώς στο κάτω όροφο του σπηλαίου βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ανθρώπου και διαφόρων ζώων,
μεταξύ των οποίων και ιπποπόταμου.
 

ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ

"Το σπήλαιο των Λιμνών, που παλαιότερα ονομαζόταν Τρουπίσιο, βρίσκεται σε υψόμετρο 827 μέτρων και απέχει 17 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα και 9 χλμ. από την Κλειτορία".


Σταλακτίτες και διαδοχικές λίμνες στο δεύτερο τμήμα του σπηλαίου

Ο επαρχιακός δρόμος Καλαβρύτων - Κλειτορίας περνάει μερικά μόνο μέτρα μακριά από την τεχνητή είσοδο του σπηλαίου και ακριβώς μπροστά από την φυσική.

Η φυσική είσοδος είναι ευρύχωρη (3,50 μ. ύψος και 6,50 μ. πλάτος) και εντυ­πωσιακή, ώστε δεν πρέπει να έμενε απαρατήρητη από τους περαστικούς. Σ' αυτό το στοιχείο, αν προσθέσουμε και τον προσανατολισμό της, μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε γιατί, ο πρώτος τουλάχιστον θάλαμος, χρησιμοποι­ήθηκε από τον άνθρωπο για τόσο μεγάλες χρονικές περιόδους, από την προϊ­στορία ως τους ιστορικούς χρόνους.

«Το σπήλαιο των Λιμνών», όπως λέγεται πλέον, εντυπωσιάζει ακόμη και με το όνομά του τον αναγνώστη.

Για τον θεατή η εντύπωση είναι ισχυρότερη και αξέχαστη. Λίμνες στο εσωτε­ρικό ενός σπηλαίου δεν είναι κάτι συνηθισμένο, ούτε παγκόσμια ούτε για τον Ελλαδικό χώρο, όπου αποτελεί μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο. Εδώ τα νερά πλημμυρίζουν, καμιά φορά, το χειμώνα και μένουν στάσιμα τις άλλες εποχές, στις 13 κλιμακωτές λίμνες. Σχετικά πρόσφατες πλημμύρες ανα­φέρονται, στις διηγήσεις των χωρικών, για το 1922 και το 1940, ύστερα από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις.

Το σπήλαιο, σύμφωνα με τους γεωλόγους, έχει διανοιχτεί, εν μέρει, μέσα στους Κρητιδικούς ασβεστόλιθους της γεωτεκτονικής ενότητας της Τρίπολης και, εν μέρει, μέσα στους ανωκρητιδικούς, λεπτοπλακώδεις ασβεστόλιθους της ενότητας της Πίνδου. Η ανάπτυξή του έχει γίνει κατά μήκος ρήγματος, με ΒΔ διεύθυνση και η γενική μορφολογία του είναι ανάλογη, έχει δηλαδή ανα­λογικά πολύ μικρό πλάτος και μεγάλο ύψος οροφής.

Από υδρολογική άποψη, το σπήλαιο μπορεί να χωριστεί σε τέσσερα τμήματα, αρχίζοντας από την φυσική είσοδο, που βρίσκεται 83 μ. χαμηλότερα από το ψηλότερο επίπεδο του σπηλαίου.

Το πρώτο τμήμα είναι ξηρό, έχει μήκος 80 μ. περίπου και το δάπεδο του εί­ναι οριζόντιο, καλυμμένο από παχύ στρώμα ερυθράς γης. Το τμήμα αυτό, όπου έγιναν οι ανασκαφές, διακόπτεται από μικρό ρήγμα και δεν επικοινωνεί με το δεύτερο, εξ αιτίας υψομετρικής διαφοράς. Το δεύτερο τμήμα έχει μήκος 700 μ. περίπου, με κύριο χαρακτηρι­στικό τις διαδοχικές λίμνες, οι οποίες δημιουργήθηκαν στο δάπεδο λόγω των ιδιόμορφων ανθρακικών σχηματισμών, που εμποδίζουν τη συνεχή ροή του νερού. Το τμήμα αυτό, που μπορεί να χαρακτη­ριστεί μορφολογικά και υδρολογικά ενεργό, χαρακτηρίζεται από πλούσιο λιθωματικό διάκοσμο στην οροφή.

Το τρίτο και μεγαλύτερο τμήμα με μήκος που ξεπερνά το ένα χι­λιόμετρο, έχει έντονες κατακρημνίσεις, παλαιότερες και πρόσφα­τες, οι οποίες, σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, το απομόνω­σαν υδρολογικά από το προηγούμενο τμήμα των λιμνών αλλά και από το επόμενο μικρό, τέταρτο τμήμα, μήκους 50 μ., όπου ξανα­βρίσκουμε και πάλι τις λεκάνες με την υδατοσυλλογή (γκουρ). Το νερό στο σπήλαιο προέρχεται από έντονη σταγονορροή σε πε­ρίοδο μεγάλων βροχοπτώσεων, αλλά και κατά ένα μέρος από την καταβόθρα του Απανώκαμπου, η οποία βρίσκεται ψηλότερα και σε απόσταση 4 χιλιομέτρων. Ωστόσο, κατά τις προϊστορικές περιό­δους, είναι πολύ πιθανόν τα νερά της καταβόθρας, που τροφοδο­τούσαν το σπήλαιο, να άλλαζαν κατεύθυνση κατά εποχές, και έτσι εξηγούνται τα μεγάλα διαστήματα κατά τα οποία το σπήλαιο ήταν σχεδόν στεγνό.

Το συνολικό μήκος του σπηλαίου είναι περίπου 2 χλμ. και το σχήμα του οφιοειδές.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ & ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

• Εισιτήρια Κοινά (Ενηλίκων): 9,00 €.
• Εισιτήρια Παιδικά : 4,50 €.
• Εισιτήρια ομαδικά Ενηλίκων (άνω των 30 ατόμων):7,00 €
• Εισιτήρια Φοιτητικά - Πολυτέκνων - Ανέργων - Κατόχων Κάρτας Πολιτισμού - Υπερηλίκων άνω των 65 ετών: 4,50 €.

 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΠΗΛΑΙΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ από 09:00 μέχρι 16:30
Σαββατοκύριακα και Aργίες παράταση ωραρίου


Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

Ταξίδι μέσα στο χρόνο στο παλάτι των νεραϊδών του Χελμού 

 

 

Τα σπήλαια είναι ένας χώρος μαγικός, μυστηριώδης και όχι μόνο για τα παιδιά ή τους ποιητές. «Στη σπηλιά μέσα ώ, τα μυστήρια θεία» γράφει ο Παλαμάς.

Το σπήλαιο των Λιμνών δεν είναι μόνο ένα εξαίσιο φυσικό, αλλά και ένα αξιόλογο πολιτισμικό μνημείο, που οφείλουμε να γνωρίσουμε από όλες τις πλευρές. Και αφού το γνωρίσουμε εμείς, πρέπει να μάθουμε και τα παιδιά μας να ακούνε τα μυστικά της Γης. Έτσι μόνο θα μπορέσουν να προστατέψουν το μοναδικό αρχείο της φύσης που περικλείουν τα σπήλαια. Για τους νέους η γνώση ας μη σταματήσει τη φαντασία και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής ας μη καταργήσει τον παλιό μύθο. Ας τον διατηρήσουμε μαζί με την πολιτιστική μας κληρονομιά και ας προστατέψουμε τα σπήλαια. Είναι πολιτισμός και χρέος μας.