Νεα - Πληροφοριες

Το σπήλαιο των Λιμνών στα Καστριά, Αχαΐας αποτελεί ένα σημαντικό φυσικό μνημείο με μοναδικά χαρακτηριστικά. Η παρουσία των 13 διαδοχικών λιμνών που συναντώνται εντός του περιβάλλοντος του σπηλαίου, δημιουργεί ένα μοναδικού κάλλους υπόγειο τοπίο στο ορεινό περιβάλλον της περιοχής των Καστριών. Η φυσική είσοδος του σπηλαίου εντοπίζεται σε υψόμετρο 827 μέτρων, γεγονός που δεν προδιαθέτει τον επισκέπτη για την παρουσία λιμνών στο εσωτερικό του. Παρά ταύτα, η σταγονορροή από την οροφή του σπηλαίου είναι κυρίως υπεύθυνη για τη συγκέντρωση του νερού και το σχηματισμό των λιμνών. Πέραν αυτών, οι ποικίλοι σχηματισμοί που συναντώνται εντός του σπηλαίου λειτουργούν ως ΄χρονοκάψουλες’ που καταγράφουν την εξέλιξη του επιφανειακού κλίματος κατά τη διάρκεια γεωλογικών περιόδων από μερικές δεκάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν από σήμερα. Πρόκειται δηλαδή για αποτελεσματικούς καταγραφείς του λεγόμενου παλαιοκλίματος.

Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2021

9 Ιουλίου 2021, 12:00 am

Η ΔΗ.Κ.Ε.Κ. Σπήλαιο Λιμνών Καστριών σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαβρύτων, δίνουν το παρόν για δεύτερη χρονιά σε πείσμα των καιρών, με μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Για δεύτερη χρονιά θα πραγματοποιηθεί το Θερινό Σχολείο της ΔΗΚΕΚ-Δήμου Καλαβρύτων, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το σχολείο θα λάβει χώρα στην Εστία Κλειτορίας, σε δύο χρονικές περιόδους (Ά περίοδος 25-7 έως 31-7-21 και Β’ περίοδος από 1-8 έως 7-8-21) με τη συμμετοχή 40 παιδιών, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ανά περίοδο από όλη την περιφέρεια  της Δυτικής Ελλάδας (Αχαία, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία). 

Με τη σύσταση οργανωτικής ομάδας εκ μέρους των φορέων που συμμετέχουν (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Δήμος Καλαβρύτων, ΔΗ.Κ.Ε.Κ. Σπήλαιο Λιμνών Καστριών, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Περιφέρεια Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Επιμελητήριο Αχαΐας) ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός του Θερινού Σχολείου της ΔΗ.Κ.Ε.Κ.-Δήμου Καλαβρύτων που θα λάβει χώρα στην Εστία Κλειτορίας, σε δύο χρονικές περιόδους (Ά περίοδος: από 26/7 έως 31/7/2021 και ΄Β περίοδος: Από 2/8 έως 7/8/2021), με τη συμμετοχή 40 παιδιών, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ανά περίοδο, από ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία).

ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ