ΓΕΩΠΑΡΚΟ

logo

 

Παγκόσμιο Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού
Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραικού

Το Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού και Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO εκτείνεται στους νομούς Αχαΐας και Κορινθίας και οριοθετείται από τους υδροκρίτες των ποταμών Βουραϊκού, Κράθι, Αροανίου και Λάδωνα και την παραλιακή ζώνη του Διακοφτού, με έκταση 647.000 στρέμματα. Αποτελεί μία εκ των πέντε περιοχών της χώρας που έχουν ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο των Γεωπάρκων της UNESCO. Το Δίκτυο μέχρι σήμερα αποτελείται από 140 περιοχές με γεωλογική κληρονομιά ή γεωποικιλότητα παγκόσμιας σημασίας, σε 38 χώρες του κόσμου.
To Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού, ιδιαίτερης γεωλογική ιστορίας, φιλοξενεί μοναδικά τοπία πολιτιστικής κληρονομιάς και άρτιες επιστημονικές, εκπαιδευτικές και τουριστικές υποδομές, όπως το Σπήλαιο των Λιμνών με τις 13 κλιμακωτές  υπόγειες λίμνες, οι πηγές του Αροάνιου  ποταμού στο Πλανητέρο, το Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού με τον μοναδικό οδοντωτό σιδηρόδρομο Διακοφτού – Καλαβρύτων, οι ορεινές λίμνες Τσιβλού και Δόξα, τα μυθικά Ύδατα της Στύγας, οι εγκαταστάσεις του Περιβαλλοντικού Κέντρου Κλειτορίας-Ακράτας, οι εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου, το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος κ.α. Σημαντικό είναι και το οικολογικό ενδιαφέρον του Γεωπάρκου όσον αφορά το χλωριδικό και πανιδικό του πλούτο, καθώς φιλοξενεί υψηλό αριθμό φυτικών και ζωικών ειδών.
Αρμόδιος για τη διαχείριση και προστασία του Γεωπάρκου είναι ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, ο οποίος ιδρύθηκε το 2002 και εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Σημαντικές δράσεις του είναι η μελέτη και διατήρηση της γεωποικιλότητας και βιοποικιλότητας, τα οργανωμένα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, καθώς και ξεναγήσεις εντός των ορίων του. Με τη σπουδαία επιτυχία της αναγνώρισης της περιοχής από τον παγκόσμιο οργανισμό της UNESCΟ, πολλαπλασιάζονται οι μοναδικές ευκαιρίες και δυνατότητες, μέσω της προβολής και ορθολογικής διαχείρισης για την ανάδειξή της σε σημαντικό τουριστικό προορισμό και για βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.

 

ΓΕΩΤΟΠΟΙ
fd1

 

fd3


Το απότομο και επιβλητικό Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού με τον Οδοντωτό σιδηρόδρομο να το διασχίζει βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Γεωπάρκου. Ξεκινάει από το Διακοπτό  πλησίον της Εθνικής οδούς Πατρών Αθηνών και καταλήγει στα Καλάβρυτα  μετά από 22 χιλιόμετρα. Δίπλα από τις γραμμές του τρένου υπάρχει το Ευρωπαϊκού Μονοπάτι Ε4 που χρησιμοποιείται από Έλληνες και ξένους πεζοπόρους. Η διαδρομή για το κατέβασμα απαιτεί περίπου 6 ώρες και για το ανέβασμα περίπου 7 - 8 ώρες. Στα κάθετα τοιχώματα του φαραγγιού σαν τεράστιες οθόνες προβάλλουν την γεωλογική εξέλιξη του, με τα κροκαλοπαγή , τους λεπτοπλακώδεις ασβεστόλιθους  ενώ σαν πινελιές ενός πανύψηλου ζωγράφου θαυμάζουμε τα ρήγματα και τις πτυχές των πετρωμάτων. Φυσικά από αυτό το σκηνικό δεν λείπουν  σπάνια φυτά όπως η καμπανούλα των βράχων Campanula versicolor,  το τοπικό ενδημικό Achillea unbelata ssp monocephala, η Asperula arcadiensis, κ.α. Στη διαδρομή του φαραγγιού συναντάμε και την Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου  χτισμένη σε ένα εντυπωσιακό τοπίο κροκαλοπαγών στην είσοδο μιας φυσικής σπηλιάς.

 

fd3

Το Σπήλαιο των Λιμνών στα Καστριά με τις 13 καταπληκτικές υπόγειες λίμνες του, 17 χιλ από τα Καλάβρυτα και 9 χλμ από την Κλειτορία  δείχνει στον τυχερό του επισκέπτη την αργή και δημιουργική δράση του νερού στο πέρασμα των αιώνων  με τους θαυμάσιους και τεράστιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου προς το παρόν ανέρχεται σε 500 μέτρα. Περιλαμβάνει εγκατάσταση καλλιτεχνικού φωτισμού. Ο επισκέπτης μπαίνει στο σπήλαιο από τεχνητή σήραγγα, που καταλήγει κατ'  ευθείαν στο δεύτερο όροφο. Οι διαστάσεις του τμήματος αυτού προκαλούν δέος, έκσταση, θαυμασμό. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γεφυρούλες.    

 

fd3

Κοντά στο χωριό Πλανητέρο και σε υψόμετρο 600 μ. μέσα σε δάσος με υπεραιωνόβια  πλατάνια πηγάζει ο Αροάνιος ποταμός από νερά της λεκάνης του Φενεού που φθάνουν εδώ από καταβόθρες. Το νερό εξέρχεται από τους ασβεστόλιθους κατά την διάρκεια όλου του χρόνου. Δίπλα ακριβώς απ’ τις πηγές διατηρείται ένας παλιός νερόμυλος, ενώ από εδώ περνά και το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4.

 

fd3

Η λίμνη του Τσιβλού είναι μια μικρή ορεινή λίμνη σε υψόμετρο 710 μέτρων. Έχει επιφάνεια μικρότερη από 200 στρέμματα και βάθος περίπου στα 80 μέτρα. Δημιουργήθηκε από μια μεγάλη κατολίσθηση το 1913 όταν το απέναντι του τότε οικισμού του Τσιβλού βουνό Γερακάρη κατέπεσε και έφραξε για σχεδόν ένα χρόνο το γειτονικό ποταμό Κράθη. Το όνομα στη λίμνη το έδωσε ο οικισμός του Τσιβλού, που μέρος του θάφτηκε κάτω από τα νερά της. Γύρω από την λίμνη κυριαρχούν τα κωνοφόρα: έλατα , μαυρόπευκα και χαλέπια πεύκα. Στη λίμνη ζουν πέντε είδη ψαριών: οι κυπρίνοι, οι λίγες πέστροφες και τα κουνουπόψαρα έχουν εισαχθεί. Ο κέφαλος του γλυκού νερού και η ντάσκα είναι ντόπια ψάρια της Πελοποννήσου.

 

fd3

H λίμνη Δόξας είναι τεχνητή. Mέσα της βρίσκεται μια λωρίδα γης που καταλήγει στο ναό του Aγίου Φανουρίου. Βόρεια  της λίμνη βρίσκεται το υπέροχο μοναστήρι του Aγίου Γεωργίου, με υπέροχη αρχιτεκτονική του, τις εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες του και το χώρο του «Kρυφού Σχολειού».

 

fd3

Τα Ύδατα της Στυγός είναι οι πηγές του ποταμού Κράθη στον Όρος Χελμός  του νομού Αχαΐας σε υψόμετρο 2.100 μ. Κατά την μυθολογία, η Στύγα ήταν θαλάσσιο μυθικό πλάσμα  που είχε το παλάτι της στα Τάρταρα και την φυλάνε μέρα νύχτα δράκοι ακοίμητοι. Ο καταρράκτης ύψους 200 μ. είναι εντυπωσιακός και μπορούμε να τον θαυμάσουμε από κοντά  ακολουθώντας το εκεί σηματοδοτημένο μονοπάτι.

 

fd3


Η κύρια πηγή του ποταμού Λάδωνα βρίσκεται νοτιοδυτικά του οικισμού Λυκούρια, και αποκαλείται «το μάτι του Λάδωνα». Τροφοδοτείται από υπόγειο ποταμό και το νερό βγαίνει από ένα μόνο κεφαλάρι και σχηματίζει πάνω από την πηγή μια μικρή και βαθιά λίμνη. Σε απόσταση 16 χιλιομέτρων  έχετε την ευκαιρία για κατάβαση με canoe-kayak   και rafting.

 

 ΧΑΡΤΗΣ ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ ΧΕΛΜΟΥ - ΒΟΥΡΑΪΚΟΥ

Κατεβάστε τον χάρτη σε μεγάλη ανάλυση απο ΕΔΩ