ΓΕΩΠΑΡΚΟ

fd2

Η περιοχή του Εθνικού Πάρκου Χελμού–Βουραϊκού, εκτείνεται στους νομούς Αχαΐας και Κορινθίας και οριοθετείται από τους υδροκρίτες των ποταμών Βουραϊκού, Κράθι, Αροανίου και την παραλιακή ζώνη του Διακοπτού. Η οικολογική αξία της περιοχής όσον αφορά το χλωριδικό της πλούτο, είναι τεράστια. Η γεωμορφολογία του εδάφους, η διαμόρφωση διαφορετικών οικοσυστημάτων, το υψομετρικό εύρος σε συνδυασμό με την εναλλαγή των εποχών, έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωση ποικίλων μικροθέσεων στις οποίες τα είδη έχουν προσαρμοστεί με εντυπωσιακή εξειδίκευση. Αντίστοιχα αξιόλογη είναι και η πανίδα της περιοχής, περιλαμβάνοντας σημαντικό αριθμό εντόμων, αμφίβιων, ερπετών πουλιών και θηλαστικών. Τα είδη αυτά αποτελούν μέρος της παγκόσμιας βιολογικής κληρονομιάς και έχουμε ηθική υποχρέωση να τα διαφυλάξουμε.

 

ΓΕΩΤΟΠΟΙ
fd1

 

fd3


Το απότομο και επιβλητικό Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού με τον Οδοντωτό σιδηρόδρομο να το διασχίζει βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Γεωπάρκου. Ξεκινάει από το Διακοπτό  πλησίον της Εθνικής οδούς Πατρών Αθηνών και καταλήγει στα Καλάβρυτα  μετά από 22 χιλιόμετρα. Δίπλα από τις γραμμές του τρένου υπάρχει το Ευρωπαϊκού Μονοπάτι Ε4 που χρησιμοποιείται από Έλληνες και ξένους πεζοπόρους. Η διαδρομή για το κατέβασμα απαιτεί περίπου 6 ώρες και για το ανέβασμα περίπου 7 - 8 ώρες. Στα κάθετα τοιχώματα του φαραγγιού σαν τεράστιες οθόνες προβάλλουν την γεωλογική εξέλιξη του, με τα κροκαλοπαγή , τους λεπτοπλακώδεις ασβεστόλιθους  ενώ σαν πινελιές ενός πανύψηλου ζωγράφου θαυμάζουμε τα ρήγματα και τις πτυχές των πετρωμάτων. Φυσικά από αυτό το σκηνικό δεν λείπουν  σπάνια φυτά όπως η καμπανούλα των βράχων Campanula versicolor,  το τοπικό ενδημικό Achillea unbelata ssp monocephala, η Asperula arcadiensis, κ.α. Στη διαδρομή του φαραγγιού συναντάμε και την Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου  χτισμένη σε ένα εντυπωσιακό τοπίο κροκαλοπαγών στην είσοδο μιας φυσικής σπηλιάς.

 

fd3

Το Σπήλαιο των Λιμνών στα Καστριά με τις 13 καταπληκτικές υπόγειες λίμνες του, 17 χιλ από τα Καλάβρυτα και 9 χλμ από την Κλειτορία  δείχνει στον τυχερό του επισκέπτη την αργή και δημιουργική δράση του νερού στο πέρασμα των αιώνων  με τους θαυμάσιους και τεράστιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου προς το παρόν ανέρχεται σε 500 μέτρα. Περιλαμβάνει εγκατάσταση καλλιτεχνικού φωτισμού. Ο επισκέπτης μπαίνει στο σπήλαιο από τεχνητή σήραγγα, που καταλήγει κατ'  ευθείαν στο δεύτερο όροφο. Οι διαστάσεις του τμήματος αυτού προκαλούν δέος, έκσταση, θαυμασμό. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γεφυρούλες.    

 

fd3

Κοντά στο χωριό Πλανητέρο και σε υψόμετρο 600 μ. μέσα σε δάσος με υπεραιωνόβια  πλατάνια πηγάζει ο Αροάνιος ποταμός από νερά της λεκάνης του Φενεού που φθάνουν εδώ από καταβόθρες. Το νερό εξέρχεται από τους ασβεστόλιθους κατά την διάρκεια όλου του χρόνου. Δίπλα ακριβώς απ’ τις πηγές διατηρείται ένας παλιός νερόμυλος, ενώ από εδώ περνά και το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4.

 

fd3

Η λίμνη του Τσιβλού είναι μια μικρή ορεινή λίμνη σε υψόμετρο 710 μέτρων. Έχει επιφάνεια μικρότερη από 200 στρέμματα και βάθος περίπου στα 80 μέτρα. Δημιουργήθηκε από μια μεγάλη κατολίσθηση το 1913 όταν το απέναντι του τότε οικισμού του Τσιβλού βουνό Γερακάρη κατέπεσε και έφραξε για σχεδόν ένα χρόνο το γειτονικό ποταμό Κράθη. Το όνομα στη λίμνη το έδωσε ο οικισμός του Τσιβλού, που μέρος του θάφτηκε κάτω από τα νερά της. Γύρω από την λίμνη κυριαρχούν τα κωνοφόρα: έλατα , μαυρόπευκα και χαλέπια πεύκα. Στη λίμνη ζουν πέντε είδη ψαριών: οι κυπρίνοι, οι λίγες πέστροφες και τα κουνουπόψαρα έχουν εισαχθεί. Ο κέφαλος του γλυκού νερού και η ντάσκα είναι ντόπια ψάρια της Πελοποννήσου.

 

fd3

H λίμνη Δόξας είναι τεχνητή. Mέσα της βρίσκεται μια λωρίδα γης που καταλήγει στο ναό του Aγίου Φανουρίου. Βόρεια  της λίμνη βρίσκεται το υπέροχο μοναστήρι του Aγίου Γεωργίου, με υπέροχη αρχιτεκτονική του, τις εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες του και το χώρο του «Kρυφού Σχολειού».

 

fd3

Τα Ύδατα της Στυγός είναι οι πηγές του ποταμού Κράθη στον Όρος Χελμός  του νομού Αχαΐας σε υψόμετρο 2.100 μ. Κατά την μυθολογία, η Στύγα ήταν θαλάσσιο μυθικό πλάσμα  που είχε το παλάτι της στα Τάρταρα και την φυλάνε μέρα νύχτα δράκοι ακοίμητοι. Ο καταρράκτης ύψους 200 μ. είναι εντυπωσιακός και μπορούμε να τον θαυμάσουμε από κοντά  ακολουθώντας το εκεί σηματοδοτημένο μονοπάτι.

 

fd3


Η κύρια πηγή του ποταμού Λάδωνα βρίσκεται νοτιοδυτικά του οικισμού Λυκούρια, και αποκαλείται «το μάτι του Λάδωνα». Τροφοδοτείται από υπόγειο ποταμό και το νερό βγαίνει από ένα μόνο κεφαλάρι και σχηματίζει πάνω από την πηγή μια μικρή και βαθιά λίμνη. Σε απόσταση 16 χιλιομέτρων  έχετε την ευκαιρία για κατάβαση με canoe-kayak   και rafting.

 

 ΧΑΡΤΗΣ ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ ΧΕΛΜΟΥ - ΒΟΥΡΑΪΚΟΥ

Κατεβάστε τον χάρτη σε μεγάλη ανάλυση απο ΕΔΩ